Nieuws

nieuws

Overstap van groot naar klein kantoor, doen!

Inmiddels een thema op dit platform. Ik heb daar nog eens over nagedacht. Ik ben het er ook mee eens. Grote kantoren nemen graag nieuwe assistenten aan die de basiswerkzaamheden van de accountant uitvoeren. Vaak worden ze ondersteund door collega’s uit landen waar de arbeid goedkoop is, bijvoorbeeld India. Kennis van de klant wordt geleidelijk aangeleerd. Als het een grote opdracht is dan ben je in teamverband met een paar posten van de jaarrekening bezig. In de balanstijd wordt ervan uitgegaan dat er veel meer uren moeten worden gemaakt dan de norm, 40 uur. Tijd voor studie of ontspanning is er in deze periode bijna niet. Het gaat hier dan over een controleopdracht waar een harde deadline aan vastzit vanwege een aandeelhoudersvergadering die later gaat plaatsvinden. Klinkt voor degene die bij een groot kantoor werken als bekend in de oren lijkt mij.

Het roept de vraag op waarom doen mensen dit? Er zijn accountants in opleiding die een big4 op hun cv willen hebben staan. Dat staat goed. Het sociale contact onderling is ook een reden. Iedereen zit in het zelfde schuitje en je weet niet of elders het gras daadwerkelijk groener is. Dus de overstap naar een andere omgeving is een verandering die moed vergt volgens mij. Bij een kleiner kantoor, dat bijvoorbeeld alleen focust op controle, kun je prima je opleiding afmaken. En zoals velen stellen: er is direct klantcontact, persoonlijke groei en erkenning en veel diversiteit in werkzaamheden. Bovendien wordt er enorm gelet op de werk-privébalans. Overuren zijn er bijna niet en er is genoeg tijd voor studie en ontspanning.

Het blijft bij mij knagen wat de mensen die de enquete van het NBA hebben ingevuld nu echt denken. Wel de balans tussen werk en privé enorm belangrijk vinden, maar er dan niets mee doen! Ik heb nog geen exodus van accountants van de grote naar de kleinere kantoren gezien. Maar wie weet is het nog wat te vroeg. Het komende half jaar gaan we zien of de enquete een kern van waarheid heeft.

Hugo Hollander is founder en partner van Share Impact Accountants (www.sia.nl).

Loading...

Recent geplaatst