Nieuws

nieuws

Bedrijfscultuur van belang?

Op 17 juni jl. verscheen er een artikel van Seth Fineberg online in CPA Trendlines Does Firm Culture Still Matter? – Seth Fineberg Seth Fineberg is een vooraanstaand journalist in de accountancysector vanwege zijn uitgebreide ervaring en invloedrijke rol in de branche en met name in de USA. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in het analyseren van de accountanssector en het hierover schrijven. Alhoewel hij het over de Amerikaanse accountants heeft is het artikel ook voor onze markt relevant. Het personeelsprobleem doet zich immers in de accountantssector op vele plaatsen in de wereld voor. Hij betoogt dat de bedrijfscultuur essentieel is; als je niet duidelijk bent over wat jouw kantoor vertegenwoordigt zeg je eigenlijk niets. Veel leiders in de accountantssector praten over bedrijfscultuur, maar hebben moeite om uit te leggen wat het echt betekent. Dit werd besproken tijdens het AICPA & CIMA ENGAGE evenement in juni, waar benadrukt werd dat een duidelijke cultuur cruciaal is voor het aantrekken en behouden van talent.

In een tijd waarin de instroom van accountants afneemt (ook in Nederland), is het voor accountantskantoren belangrijk om te weten waar ze voor staan. Veel kantoren beweren volgens Fineberg dat hun cultuur hen onderscheidt, maar kunnen dit niet specificeren. Enkele sleutelfactoren volgens voor een effectieve cultuur zijn volgens hem:

  • In elke interactie met de buitenwereld moet je duidelijk maken waar je als accountants voor staat.
  • Leiders moeten kunnen uitleggen wat hen onderscheidt van andere accountantskantoren.
  • Medewerkers moeten in staat zijn om de cultuur te beschrijven.
  • De cultuur moet bewust zijn ontworpen, niet per ongeluk ontstaan.

Een effectieve cultuur is gebaseerd op principes, waarden en doelen. Bijvoorbeeld, als werk/privébalans belangrijk is, moet je minimaal drie manieren kunnen noemen waarop dit wordt bevorderd. Duidelijkheid en consistentie in communicatie over cultuur zijn cruciaal geeft hij aan. Regelmatige feedback van de teamleden helpt om op koers te blijven.

Het lijkt simpel om een cultuur te smeden waar het duidelijk is waar je voor staat. Dat is iets waar wij bij Share Impact Accountants al jaren aan het bouwen zijn. De waardes om kennis te delen en vanuit integriteit en kwaliteit het kantoor vorm te geven is niet zomaar gerealiseerd. Het gaat er om dat mensen zich ontwikkelen tot volwaardig accountant. Dat ze fouten mogen maken en dat we er als accountants zijn om iedereen op die tocht te begeleiden. Een cultuur van transparantie, openheid en kwetsbaar durven opstellen. Er rekening mee houden dat iedereen ook een sociaal leven heeft dat er toe doet. Dat is naar mijn mening een cultuur waar mens en maatschappij zich thuis voelt. Fineberg heeft gelijk als hij aangeeft dat we moeten uitleggen wat ons onderscheidt. Het is ingewikkeld wellicht, maar wij doen dat iedere dag en met succes.

Loading...

Recent geplaatst